Алгоритм колірного кодування інформаційної моделі для підвищення ефективності роботи оператора в системі управління повітряним рухом - Дмітрієв О.М.; Мельничук М.Г.; Тимочко О.І.; Романюк А.О. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В роботі досліджено проблему формування інформаційної моделі складної повітряної обстановки в оперативному мисленні операторів, що входять до складу чергової зміни автоматизованої системи управління повітряним рухом. Розглянуто питання взаємодії операторів із кольоровою моделлю повітряної обстановки під час супроводу повітряних суден за допомогою візуальних засобів відображення. Охарактеризовано існуючі моделі представлення кольорової гами інформаційних моделей, проаналізовано їх позитивні та негативні властивості. Запропоновано алгоритм пошуку оп-тимальної кольорової гами елементів інформаційної моделі відображення повітряної обстановки. Розроблено та до-сліджено колірну складову інформаційного елементу робочої інформаційної моделі складної повітряної обстановки. Проаналізовано зв'язок між якістю формування інформаційної моделі та ефективністю діяльності операторів в сис-темі управління повітряним рухом. Розглянуто одну з головних особливостей роботи оператора автоматизованої си-стеми управління повітряним рухом, таку, як постійна взаємодія з інформаційною моделлю, яка показує інформацію керованого об'єкта та хід управління. Якщо інформаційна модель (ІМ) побудована правильно, структура засобів відо-браження інформації також буде добре розвинена і елементи даних будуть правильно розподілені між ними. Зазвичай при розробці загальної інформації загальна увага приділяється структурі засобів відображення та вибору (формуван-ня) елементів даних, що кодують алфавіт. Проаналізовано вибір колірного кодування інформації, який обмежений оцін-кою контрастності та яскравості кольорів елементів даних. З'ясовано, що поряд з розвитком технічних можливостей засобів відображення інформації, проблема критичного кодування даних елементів, кількість яких перевищує десятки одиниць, стає проблематичною. Розглянуто докази впливу кольору як на сприйняття інформації, так і на психологічний стан оператора автоматизованої системи управління повітряним рухом, які також слід враховувати при розробці інформаційної моделі.