GASTRONOMİ TURİZMİ SWOT ANALİZİ: ANKARA ÖRNEĞİ - Enes Araç; Güllü Arı (Journal of Silk Road Tourism Research)
Bu çalışmanın amacı Ankara ilinin gastronomi turizmi potansiyelinin belirlenmesidir. Bu amaçla SWOT analizi yöntemi kullanılarak Ankara ilinin gastronomi turizmi potansiyeli ortaya konmuştur. Bu açıdan mevcut çalışma önem arz etmektedir. SWOT analizi için literatür incelemesi sonucu ulaşılan vereilere doküman analizi yapılmıştır. Analiz çerçevesinde SWOT analizi gerçekleştirilmiştir. SWOT analizi ile Ankara ilinin Türkiye’nin en çok çeşidi bulunan üçüncü mutfağına sahip olmas (93 çeşit), hızlı tüketilebilecek ürünlerin varlığı (Ankara Simit, Beypazarı kurusu, Şereflikoçhisar tahinli pidesi, Ankara döneri) vb. güçlü yönleri; hem turizm hem gastronomi turizminin pazarlanması konusunda yetersiz kalınması, paket turlarda gastronomi turizmine yeteli düzeyde yer verilmemesi vb. zayıf yönleri; gastronomik ürünlerin hazırlanmasında kullanılan hammaddeleri il sınırlarında yetiştirilebilecek arazilerin bulunması, ilde canlanmaya başlayan turizm talebi vb. fırsatlara sahip; gastronomi turizmi bilincini aşılayacak etkinlik ve eğitimlerin yetersiz olması, hızlı ve hazır gıda tüketimindeki devasa artış ve istek vb. tehditlerle karşı karşıya olduğu tespit edilmiştir.