O STRUKTURI IZBORNIKA U LIČKO-KRBAVSKOJ ŽUPANIJI UOČI PRVOGA SVJETSKOG RATA - Stjepan Matković (Senjski Zbornik)
Autor se bavi popisima izbornika na području Ličko-krbavske županije. Analiza obuhvaća razdoblje izborne reforme iz svibnja 1910. godine kojom je u znatnijoj mjeri povećan broj građana s izbornim pravom. Ličko-krbavska županija sastojala se od deset izbornih jedinica, uključujući gradove Senj i Karlobag u Hrvatskom primorju te osam izbornih kotara u Lici. S obzirom na imovinsko-porezni cenzus, koji je bio temelj izbornoga prava, može se utvrditi da je ta županija bila prepoznatljiva po najmanjem broju izbornika u odnosu na ostale hrvatske županije. U uvodnom dijelu teksta donose se usto podatci o izbornim rezultatima do reforme 1910. s naglaskom na prethodne izbore iz 1908. te se ističu teme o kojima se najviše raspravljalo oko utjecaja izborne geometrije. Izneseni su brojidbeni pokazatelji o broju izbornika Ličko-krbavske županije i na kraju analizirani rezultati saborskih izbora iz listopada 1910. na tom području.