ÇİN’DE ULUSLARARASI İLİŞKİLER ÇALIŞMALARI: İDEOLOJİK-DIŞ POLİTİKA TEMELLİ YAKLAŞIMLARDAN BİLGİ TEMELLİ YEREL TEORİLEŞMEYE - Ümit Alperen; Timuçin Kodaman (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Bu makale, Çin’de uluslararası ilişkiler ve yerel teori çalışmalarını Çin’in uluslararası sistemdeki değişen konumu arasındaki ilişkiyi tarihsel bağlamda tartışmaktadır. Çin’in 1978’de başlattığı Açılım Reformları ile Çin, Batı-merkezli uluslararası sisteme daha fazla entegre olmaya başlamıştır. Aynı zamanda bu reformlar Çin’in ekonomik, politik, askeri olarak güçlenmesine ve bu gelişmelerin bir çıktısı olarak da uluslararası sistemin merkezinin Atlantik’ten Pasifik’e kaymasında etkili olmuştur. Dolayısıyla Çin’in uluslararası sistemle artan angajmanı, Çinli karar alıcıların da teşvikiyle uluslararası ilişkiler uzmanlarını, kendi düşünce sistemleri, tarihleri ve geleneklerinden üretilmiş uluslararası ilişkiler teorileri ile açıklamaya sevketmektedir. Bu çalışma, de ideoloji-dışı uluslararası ilişkiler ve yerel teori çalışmalarında motive edici faktörün Çin’in dünya ile entegre süreci ve kendisini küresel sistem içinde yeniden konumlandırmasının bir neticesi olduğunu savunmaktadır. Genel olarak, bu çalışma uluslararası ilişkilerde teorik bakış açılarının çeşitliliği ve Batı-dışı ülkelerin entelektüel katkılarını tanıma ihtiyacı hakkında süregelen tartışmalara katkıda bulunmaya çalışmaktadır. Ayrıca, Çin-merkezli uluslararası ilişkilerde yerel teorileştirme çalışmalarına odaklanarak, disiplinin evrimine dair bir gözlem sağlamakta ve Batı-dışı bakış açılarını ana akıma dahil etmenin getirdiği zorlukları incelemektedir.