Особливості навчання і виховання учнів у середніх закладах Поділля в 19 ст. - Микола Вороліс (Наукові записки Вінницького державного педагогічного університету імені Михайла Коцюбинського. Серія: Історія)
Стаття присвячена особливостям навчання і виховання в середніх навчальних закладах Поділля ХІХ ст. Автор розкриває зміни в освітній системі, умови навчання, впровадження нових програм, розвиток жіночої освіти та вплив царських заборон на використання української мови. Матеріал базується на архівних джерелах і висвітлює регіональні особливості освітнього процесу.