Проблема емансипації жінки у фейлетоні «Амазонія: надзвичайно недотепна історія» Миколи Чирського - Iryna Rusnak (Lìteraturnij Proces: Metodologìâ, Ìmena, Tendencìï)
У статті проаналізовано проблему емансипації жінки в маловідомому фейлетоні «Амазонія: Надзвичайно недотепна історія» (1924) Миколи Чирського. Авторка визначила жанрову приналежність твору і розглянула його композиційну будову. В архітектоніці асоціативного фейлетону виділено три частини: асоціативний зачин; розгортання «малої» теми; кінцівку. У статті з’ясовано роль інтертекстуальних елементів і прийому постійного перемикання тональності із серйозної на комічну для розкриття тематичного спрямування твору. Зацікавленість М. Чирського проблемою жіночої емансипації відповідала загальному настрою епохи. Предметом висміювання у провокативному фейлетоні стали радикальні метаморфози жінки, оскільки відразливі прояви емансипації ставали буденним явищем. При цьому письменник демонстрував поважливе ставлення до жінки, цінував її жіночність, внутрішню і зовнішню красу, індивідуальність. Позитивне у жінці він пов’язував з функціями вірної дружини, турботливої матері та вмілої господарки. У фейлетоні митець не оминув проблеми ролі сучасного чоловіка в родині, проаналізував ціннісні та морально-етичні орієнтири свого персонажа. Шкідливі звички чоловіка набули карикатурного трактування у чудернацькій поведінці рідних. З одного боку, письменник не сприймав принесені жіночою емансипацією крайнощі, а з іншого — піддавав нещадній критиці далекі від еталону чоловічі «чесноти» сучасників. Художня спадщина Миколи Чирського залишається малодослідженою. Актуальним завданням сучасного літературознавства є введення в науковий обіг невідомих творів митця та їх ґрунтовне наукове осмислення.