Wspomnienie o profesor Annie Karolinie Kołodziejczak (1962-2023) - Benicjusz Głębocki; Maciej Główczyński; Robert Hoffmann; Hanka Jefimowicz; Ewa Kacprzak; Urszula Kaczmarek; Krystian Koliński; Barbara Maćkiewicz; Małgorzata Polna; Sylwia Staszewska; Magdalena Szczepańska (Rozwój Regionalny i Polityka Regionalna)
W ostatnim czasie społeczność akademicką Wydziału Geografii Społeczno-Ekonomicznej i Gospodarki Przestrzennej Uniwersytetu im. Adama Mickiewicza w Poznaniu, dotknęła kolejna strata. Dnia 25 lutego 2023 r. zmarła Anna Karolina Kołodziejczak – profesor UAM i kierownik Zakładu Geografii Rolnictwa i Wsi (wcześniej: Zakładu Gospodarki Żywnościowej i Wsi). Od lat zmagała się z ciężką chorobą, jednak jej odejście było nagłe.