Literatura nordycka na polskim rynku książki. Analiza ilościowa przekładów z lat 2010–2020 - Kamila Augustyn (Roczniki Biblioteczne)
Przekłady literatury z krajów nordyckich na język polski — przegląd dostępnych statystyk i opracowań. Powody podjęcia badań. Opis sposobu pozyskania danych. Analiza ilościowa materiału.