Çorum İli Mecitözü İlçesi Tarla Arazilerinde Kapitalizasyon Faiz Oranının Belirlenmesi - Hüseyin SERT; İsmet BOZ (ISPEC Journal of Agricultural Sciences)
Tarım arazilerinin değeri, arazi sınırlılığı, araziye olan aşırı talep ve enflasyona bağlı olarak, bölgeden bölgeye ve arazi nevilerine göre değişmektedir. Tarım arazilerinin değer tespiti için “Gelirlerin Kapitalizasyonu Metodu” kullanılmaktadır. Bu metotu kullanırken öncelikle arazinin değerini etkileyen faktörler incelenmekte, arazinin yıllık ortalama net geliri (rantı) ve yörede geçerli olan kapitalizasyon oranının araştırılması gerekmektedir. Bu çalışmada, Çorum İli Mecitözü İlçesindeki mülk tarla arazilerinin nevilerine göre kullanılabilir kapitalizasyon oranları tespit edilmiştir.  Araştırma verileri yörede faaliyet gösteren çiftçilerden tabakalı örnekleme metoduyla çekilen 66 tarım işletmesinden 2017-2018 üretim döneminde yüz yüze yapılan anket çalışması ile sağlanmıştır. Araştırma bulgularına göre incelenen işletmelerin %94.37’si mülk, %3.38’i kiracılık ve %2.25’i ise ortakçılıkla işletilmektedir. Arazilerin %25.64’ünü sulu ve %74.36’sını kuru tarla arazileri oluşturmaktadır. Çalışma sonuçlarına göre, mülk işletmeciliği şeklinde işletilen sulu tarla arazilerinde kullanılabilir kapitalizasyon oranı %4.76 ve kuru tarla arazilerinde ise %5.37 olarak tespit edilmiştir. Yörede yapılacak arazi değerleme ve kamulaştırma çalışmalarında bu oranların kullanılması önerilmektedir.