ОТВОРЕНИ ЗАТВОРИ - Марина М. Симовић – Нишевић (Српска правна мисао)
У издању Института за криминолошка и социолошка истра- живања у у Београду, почетком 2008. године, изашла је књига “Отворени затвори“, аутора мр Зорана Стевановића, истраживача у овом институту. Књига је настала као резултат чињенице да су пос- љедњих деценија XX вијека и почетком XXI вијека све интен- зивнија трагања за изградњом затвора који неће производити значајније психичке и физичке посљедице на затворенике и који ће, истовремено, остварити сврху и циљеве кажњавања. Из такве кон- цепције развила се идеја да се затвори, према одређеној групацији осуђеника, ослободе репресије и претјеране контроле над пона- шањем извршиоца кривичних дела којима по својим својствима, тежином извршеног деликта, ранијим начином живота и сличним особеностима, нису потребни ретрибутивни затвори. Вођени тим идејама настали су затвори полуотвореног и отвореног типа који су испуњавали сан пенолога да је коначно пронађено рјешење које ће елиминисати недостатке класичног затвора.