Ostatni czarnoksiężnik zachodniego świata - Marcin Giżycki (Kwartalnik Filmowy)
Giżycki pisze o Harrym Smithie, jednym z największych ekscentryków kina XX w. Choć mało znany, Smith – filmowiec, malarz, muzykolog, okultysta, alchemik i mieszkaniec słynnego hotelu Chelsea – zajmuje szczególne miejsce w świecie współczesnej animacji. Poświęcił 20 lat swojego życia filmowi Heaven and Earth Magic Feature (1961), a jego główne dzieło cieszy się obecnie statusem filmu kultowego.