Uwarunkowania rozwoju społeczno-gospodarczego Polski Południowej do roku 2020 - Małgorzata Rogowska (Barometr Regionalny)
W dobie intensywnych przemian w gospodarce światowej, globalizacji, konkurencji, innowacji oraz permanentnego kryzysu gospodarczego następuje również ewolucja zarządzania w przestrzeni jednostek terytorialnych, obejmująca nowe spojrzenie na strategiczne zarządzanie. W nowych uwarunkowaniach coraz częściej stawia się na współpracę. Dotyczy to nie tylko przedsiębiorstw, ale coraz częściej zalety synergii dostrzegają regiony. Jest to potencjalnie dobry sposób na lepsze wykorzystanie endogenicznego potencjału, pobudzenie rozwoju społeczno-gospodarczego, przyciąganie kapitału z zewnątrz oraz lepszy sposób na rozwiązywanie wspólnych problemów o różnych charakterze. Celem artykułu jest wskazanie ewolucji i znaczenia kwestii przestrzennych w polityce spójności Unii Europejskiej ze szczególnym uwzględnieniem kolejnej perspektywy finansowej na lata 2014–2020 oraz kierunków rozwoju makroregionu Polski Południowej do roku 2020. Wykorzystane metody badawcze to metoda porównawcza oraz historyczna.