ФІНАНСОВІ ІНСТРУМЕНТИ ДЕКАРБОНІЗАЦІЇ: МЕХАНІЗМИ ЗЕЛЕНИХ ОБЛІГАЦІЙ ТА ESG-ІНВЕСТИЦІЙ - Вікторія Горбач (Економіка та суспільство)
Стаття присвячена нагальним питанням окреслення фінансових інструментів декарбонізації з наголосом на зелені облігації та ESG-інвестиції. Розкрито економічну природу та значення процесу декарбонізації як складової сталого поступу та кліматичної політики. Досліджено сутність та роль фінансових інструментів, зокрема зелених облігацій та ESG-інвестицій, у забезпеченні фінансування заходів з декарбонізації. Розглянуто механізм функціонування зелених облігацій та ESG-інвестицій. Оскільки процес декарбонізації потребує великих інвестицій, зростає значущість застосування спеціалізованих фінансових інструментів, орієнтованих на мобілізацію капіталу задля вирішення екологічних питань, а саме зелені облігації та ESG-інвестиції, де представлена їх порівняльна характеристика. Схематично розроблено діяльність фонду декарбонізації України. Представлено основні показники діяльності Фонду декарбонізації України (ФДУ). Вказано головні виклики та перспективи впровадження фінансових інструментів декарбонізації в Україні. Розроблено шляхи активізації використання зелених облігацій та ESG-інвестицій задля пришвидшення екологічної трансформації економіки України.