Det deltakande barnet - naturbarnehagen som stad for danning - Hilde Alme; Monika Alvestad Reime (Nordisk Barnehageforskning)
Naturbarnehagar har fått aukande popularitet både i Norden og internasjonalt. I denne artikkelen blir vilkår for danning i naturbarnehagen undersøkt. Danning har fått aukande fokus i barnehagen sitt mandat og kan knytast til barns utvikling som sjølvstendige borgarar i demokratiske fellesskap. Studien er gjennomført i seks ulike naturbarnehagar i Noreg og byggjer på ein kombinasjon av ulike kvalitative metodar. Primærkjeldene var barneguida (skogs)tur, barneintervju med 30 barn i alderen tre til fem år samt seks fokusgruppeintervju av totalt 20 barnehagetilsette Funn frå studien peikar på at danning i naturbarnehagen skjer gjennom sjølvdanning, dialog og fellesskap. Naturen gir nokre særlege moglegheiter for danning, men for at danning skal skje, er samhandlinga mellom barnehagepersonalet, barna og naturen avgjerande.