Zakonodavstvo Katoličke Crkve o napuštenim crkvama - Ivica Ivanković Radak (Diacovensia)
Rad donosi pregled odredbi Zakonika kanonskoga prava (kann. 1205–1222, 1235–1239) i drugih dokumenata Svete stolice koji se odnose na napuštene i polusrušene crkve. Zadaća je zakonodavni okvir Katoličke Crkve primijeniti na crkve koje su napuštene na području Subotičke, Zrenjaninske i Srijemske biskupije u Vojvodini, u Republici Srbiji. Riječ je o naseljima u kojima zbog poratnih zbivanja više nema vjernika katolika, a danas se u njima nalaze crkve koje se desetljećima ne koriste. U prvom dijelu rada donose se osnovne odredbe o karakteru »svetoga mjesta«, dok se u drugom dijelu iznosi kako se taj karakter može izgubiti. Konačno, u trećem se dijelu temeljna kanonska normativa nastoji primijeniti na konkretnu situaciju napuštenih crkvi u spomenutim biskupijama te ponuditi rješenje za konačno postupanje, a sve radi očuvanja spomena na postojanje Katoličke Crkve.