ÖN BÖLGE İMPLANTLARININ HASTA BAŞI CAD-CAM KİŞİSEL SERAMİK ABUTMENTLARLA REHABİLİTASYONU: 2 OLGU SUNUMU - Evşen Tamam; Seçil Karakoca Nemli; Aylin Doğan; Merve Bankoğlu Güngör (Sağlık Akademisi Kastamonu)
Kişisel abutmentlar, anterior bölgeye uygulanan implant destekli protezlerde karşılaşılacak bir çok problem çözmeye yardımcı olur. Kişisel abutmentların üretiminde kullanılan tekniklerden biri de; zirkonya ve lityum disilikat abutmentların üretimine olanak sağlayan CAD-CAM teknolojisinin kullanılmasıdır. Bu vaka raporunda; anterior bölgede yetersiz mezio-distal genişliği bulunan 2 vakanın CAD-CAM teknolojisi ile tasarlanan kişisel seramik abutmentlar ile tedavisi anlatılmaktadır. Her iki vakada da sol maksiller santral diş bölgesine yerleştirilen implant, CAD-CAM sisteminde tasarlanan ve üretilen kişisel abutmentlar ile restore edilmiştir. Abutmentlar, Vaka 1 için zirkonyadan ve Vaka 2 için lityum disilikattan üretilmiştir. Daha sonra abutmentların üzerine lityum disilikat kronlar yapılmıştır. 12 aylık takibin sonunda; her iki hasta da protezlerinden memnun olduklarını belitmişlerdir. 5 ay sonunda Vaka 2’de abutment vida gevşemesi görüldü fakat 12ay süresince başka bir komplikasyon görülmedi.