Інформаційно-математичне представлення марок сталей конструктивних елементів в прикладній механіці - Олег Юшкевич; Валерій Ігнаткін (Challenges and Issues of Modern Science)
Існує потреба в розробці універсальних класифікаційних ознак, за якими можна об'єднати сталі в групи та знайти в них дуже схожі властивості. Метою роботи було розробити показник ємності технічної інформації марок сталі. Теоретичні математичні залежності були виведені на основі формул комбінаторики та теорії інформації. Марку сталі можна представити як інформаційний об'єкт у просторах показників і плавких хімічних складів. Водночас кожна марка може включати різні "елементарні" стани. Кількість млинів визначається для однієї марки сталі. Однак для оцінки ступеня важливості марки сталі зручніше використовувати інформаційну ентропію Шеннона, виміряну в бітах. Розробка нової технології виробництва металевих виробів призводить або до кількісних змін у напрямку оптимізації характеристик сталі, або до появи додаткових ознак. З кожним додаванням нової характеристики відбуватиметься зміна ступеня впорядкованості сталей та збільшення ентропії. Співвідношення пов'язаної інформації про стан марки сталі до кількості її багатства можна інтерпретувати як ємність інформаційного об'єкта - сталі. Чим вища впорядкованість всередині марки сталі, тим менша можливість зміни інформаційної ємності. Таким чином, незбалансований розвиток марки сталі призводить до максимізації збільшення інформаційної ємності, що ускладнює впорядкування сталей. Отримані математичні вирази дозволяють визначити кількість інформації, що міститься в інформаційних об'єктах, які визначають марку сталі в просторі ознак. Практичне застосування розробленого аналітичного опису дозволяє на основі отриманих математичних залежностей якісно і кількісно впорядковувати марки сталі та підвищити налагодження технологічних процесів у виробництві.