مقایسه تأثیر افشره بابونه، افشره زنیان و کلونیدین بر سندرم ترک اعتیاد معتادین خودیار- کارآزمایی بالینی تصادفی شده - حمید مومنی; هاجر صادقی; اشرف صالحی (مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار)
مقدمه: مطالعه‌ی حاضر با هدف مقایسه تأثیر افشره بابونه، افشره زنیان و کلونیدین بر سندرم ترک اعتیاد معتادین خودیار انجام گردید. روش‌کار: طی یک کارآزمایی بالینی یک مرحله‌ای و سه‌سوکور، 135 نفر از معتادین خودیار به صورت تصادفی در سه گروه مقایسه و مداخله (دو گروه) قرار گرفتند. به گروه‌های مداخله به ترتیب افشره بابونه وافشره زنیان وبه‌گروه شاهد قرص‌کلونیدین؛ داده-شد. علایم توسط معیار بالینی سندرم ترک اعتیاد مواد اوپیوئیدی در 6 مرحله ثبت و با نرم افزار SPSS و توسط آزمون تی‌مستقل و آنالیز واریانس یک‌طرفه تجزیه و تحلیل گردید. نتایج: میانگین و انحراف معیار درجه سندرم ترک اعتیاد قبل از مداخله در گروه بابونه، زنیان و کلونیدین به ترتیب (241/7±15/24)، (845/8±52/26) و (469/7±03/23) و بعد از مداخله (442/7±11/12)، (452/8±42/11) و (775/7±51/8) بود. آزمون ANOVA نشان داد که سه گروه قبل از مداخله ( 32/.= p) و بعد از مداخله (70/0= p) تفاوت آماری معنی داری از نظر درجه سندرم ترک اعتیاد ندارند. بحث: کاهش علایم سندرم ترک اعتیاد در مصرف‌کننده‌ی‌کلونیدین بیشتر است، اما بین سه گروه تفاوت آماری معنی‌داری مشاهده نشد. نتیجه‌گیری:در مورد تاثیرافشره های گیاهی مذکور بر سندرم ترک اعتیاد انجام مطالعات بیشتر ضرورت دارد.