Dolandırıcılık Suçunun Basın ve Yayın Araçlarının Sağladığı Kolaylıktan Yararlanılmak Suretiyle İşlenmesi ( TCK m.158/1-g) - Zahit Yılmaz (Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi/Sakarya Hukuk Dergisi)
Teknolojinin gelişmesi, dolandırıcılık suçunun işleniş biçimlerinin de artmasına neden olmuştur. 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158 inci maddesinin birinci fıkrasının g bendinde dolandırıcılık suçunun daha ağır cezayı gerektiren halleri arasında suçun, basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanmak suretiyle işlenmesi hali düzenlenmiştir. Özellikle dolandırıcılık suçunun, bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle işlenmesi hali (TCK m.158/1-f) ile bahse konu düzenleme kimi zaman karıştırılmaktadır. Öğreti ve yargı kararları açısından, suçun basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanma suretiyle işlenmesine ilişkin farklı değerlendirmeler göze çarpmaktadır. Oysa belirlilik ilkesi açısından, düzenlemenin sınırlarının olabildiğince net bir şekilde ortaya konması gerekmektedir. Çalışmamızın başında dolandırıcılık suç tipine ilişkin genel açıklamalara yer verilecek ardından suçun basın ve yayın araçlarının sağladığı kolaylıktan yararlanma suretiyle işlenmesine ilişkin genel bir bakış açısı sunulmaya çalışılacaktır.