TÜRKİYE’DE BANKA GRUPLARININ BİLANÇO DIŞI İŞLEMLERİ VE BU İŞLEMLERİN BANKALARIN KARLILIK, SERMAYE YETERLİLİĞİ, AKTİF KALİTESİ VE LİKİDİTESİ ÜZERİNDE YARATTIĞI ETKİ - Mikail Altan (Sosyal Ekonomik Araştırmalar Dergisi)
Türk banka sisteminde yer alan bütün bankaların bilanço dışı işlemlerinin hacmi çok hızlı artmıştır. Bu artışa neden olan temel faktör döviz ve faiz işlemlerinin toplam içerisindeki payının hızla yükselmesidir. Bu yükselişin nedeni ise bankaların faiz ve kur riskinden korunmak istemeleridir. Çalışmada banka türleri itibari ile bankaların bilanço dışı işlemlerinin hacmi ile bankaların karlılık, sermaye yeterliliği, aktif kalitesi ve likiditesi arasında ilişki olup olmadığı araştırılmış ve aralarında çoğunlukla anlamlı bir ilişkinin bulunduğu belirlenmiştir.