ЦИФРОВА ТРАНСФОРМАЦІЯ ПРОФЕСІЙНОГО РОЗВИТКУ ВЧИТЕЛІВ У ПОЛІТИЦІ ЮНЕСКО: МІЖНАРОДНІ ОРІЄНТИРИ ТА УКРАЇНСЬКИЙ КОНТЕКСТ - Олена Коваленко; Іванна Кутельмах (Вісник Кафедри ЮНЕСКО «Неперервна професійна освіта ХХІ століття»)
У статті проаналізовано сучасні підходи ЮНЕСКО до цифрової трансформації професійного розвитку вчителів у глобальному та європейському контексті. На основі офіційних рекомендацій, аналітичних звітів та рамок цифрових компетентностей висвітлено ключові напрями діяльності ЮНЕСКО у 2015–2025 рр., спрямовані на формування цифрових та педагогічних навичок педагогів. Особливу увагу приділено ініціативам, пов’язаним із розвитком відкритих освітніх ресурсів (OER), використанням ІКТ, а також формуванню компетентностей у сфері етичного використання штучного інтелекту (ШІ) в освіті. Проаналізовано низку глобальних інструментів ЮНЕСКО, зокрема ICT-CFT, рамки цифрової грамотності, рекомендації щодо генеративного ШІ та рамку компетентностей ШІ для вчителів. У контексті адаптації глобальних стратегій до європейських реалій проаналізовано приклади імплементації в освітню політику Фінляндії, Естонії, Португалії та Франції. Визначено ключові досягнення, виклики та перспективи, пов’язані з інтеграцією цифрових інструментів у системи професійного розвитку вчителів. Окремий пункт присвячено аналізу потенціалу застосування рекомендацій ЮНЕСКО в українському контексті, з урахуванням існуючих стратегій цифрової трансформації освіти, зокрема Концепції розвитку цифрових компетентностей, Всеукраїнської школи онлайн, а також нещодавно затверджених інструктивно-методичних рекомендацій щодо використання ШІ в закладах середньої освіти. Обґрунтовано перспективи подальших досліджень щодо системної інтеграції міжнародних підходів у політику та практику підготовки й підвищення кваліфікації педагогів в Україні.