Формалізація задачі формування головного календарного плану в системі класу MRP II - В. Новінський; В. Попенко (Adaptivni Sistemi Avtomatičnogo Upravlinnâ)
Робота відноситься до області ERP (Enterparprise Resource Planning) та її розділу MRP II (Manufacturing Resource Planning – планування ресурсів виробництва). В ній наведено модель планування виробництва як задачі лінійного програмування. У якості запропонованої моделі вибрана модель з динамічними точками поповнення запасу готової продукції. В якості цільової функції цій задачі запропоновано взяти зважене завантаження виробництва. В якості обмежень – традиційні ресурси виробництва, які присутні: готова продукція, потужності та матеріали. Перше обмеження сформульованої задачі лінійного програмування – це традиційне обмеження на не від’ємність плану, друге – це отримання невід’ємних залишків готової продукції. Трете – це виробляти стільки скільки потрібно. Четверте – це обмеження на матеріали які використовуються у виробництві. П’яте – це обмеження на потужності, які використовуються у виробництві. Та шосте – це обмеження виробляти в точках поповнення запасу готової продукції. Модель задачі має наступні переваги: вона добре вивчена, має безліч методів вирішення та добре вкладається в практику виробництва, вона не є традиційною та використовує план виробництва як підсумковий. Наведена апробація вирішення цієї задачі в стандартній програмі MS Excel за допомогою Розв’язувача задач. Цей інструмент є потужним для вирішення задачі лінійного програмування та апробації різних моделей декількома методами: симплекс методом, методом зведеного градієнту. Інструмент є ідеальним для досліджень такого роду. Задача яка вирішувалась в ході апробації має три продукти, один матеріал та один робочий центр, можливість задавати нормативи (як то нормі витрат матеріалів, норми продуктивності робочого центру), можливості імітувати план продажів, залишки матеріалів та готової продукції. В роботі показано що такого роду інструменти є незмінними при апробації такого роду задач.