Правосуддя, дружнє до дитини: шляхи вдосконалення підтримки вразливих осіб у судовій системі України - S. O. Shornikova (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Дана наукова стаття присвячена розгляду актуальних та нагальних проблем, що виникають у сучасному правовому середовищі, зокрема забезпеченню правосуддя, дружнього до дитини. Це є критично важливим аспектом для створення справедливих, неупереджених і максимально ефективних судових процесів, які враховують інтереси та права дітей. У статті розглянуті наявні механізми підтримки й захисту дітей у межах судової системи, проаналізовані практичні аспекти їх реалізації та запропоновані дієві рекомендації для покращення та удосконалення наявної системи правосуддя. У цьому дослідженні оцінюються ключові складові елементи системи правосуддя, що орієнтовані на забезпечення прав дітей, включаючи спеціалізовані суди, професійних працівників правової системи та послуги психологічної підтримки, спрямовані на захист емоційного стану неповнолітніх під час судових процесів. Особливу увагу приділено поглибленому аналізу низки проблем, що виникають у процесі взаємодії дітей із судовими органами та працівниками правової системи, а також їхньому безпосередньому впливу на результати розгляду судових справ. Дослідження також фокусує увагу на питаннях, пов’язаних із недостатньою професійною підготовкою суддів та працівників правової системи до роботи з вразливими категоріями осіб, зокрема дітьми, та на відсутності чітких, офіційно закріплених методичних рекомендацій, які б регулювали поведінку та підходи до роботи з дітьми в суді. Це часто призводить до негативних наслідків, зокрема впливу на психоемоційний стан дітей, що опиняються у стресових умовах. На основі проведеного всебічного аналізу у статті пропонуються конкретні шляхи вдосконалення підтримки вразливих користувачів судової системи, зокрема дітей. Ці рекомендації охоплюють підвищення професійної кваліфікації спеціалістів судової системи, впровадження інноваційних технологій, які дозволять спростити процес взаємодії дітей із судовими органами, а також розробку та впровадження інноваційних підходів до надання психологічної підтримки дітям у рамках судових процесів. Окрім цього, важливим є створення більш безпечного і дружнього середовища, які будуть орієнтовані на захист прав і психологічного стану дитини. Дослідження підкреслює необхідність інтеграції сучасних підходів до правосуддя, які включають більш гнучкі, чутливі до потреб дітей та їхнього емоційного стану процедури. Також у статті акцентується увага на необхідності розробки нових стандартів і методичних рекомендацій, спрямованих на забезпечення максимально ефективної, справедливої та гуманної підтримки вразливих дітей. Стаття пропонує низку можливостей, що можуть суттєво допомогти в удосконаленні судової системи, доступу до правосуддя в контексті захисту прав і інтересів дітей у сучасному правовому полі.