Модифікування монтморилоніту олігоуретанамоній хлоридом для одержання нанокомпозитів з поліуретанами - A. N. Gonchar; Yu. P. Gomza; Yu. V. Savelyev (Хімія, фізика та технологія поверхні)
З метою створення нанокомпозитів на основі поліуретанів, поліамідів та інших полярних полімерів розроблено спосіб модифікування монтморилоніту уретанвмісним модифікатором. Одержаний монтморилоніт призначений для формування наноструктурованих композитів на основі полімерів, що мають у своєму складі полярні групи, з метою отримання полімерних композитів з високими фізико-механічними показниками. Новий уретанвмісний модифікатор забезпечує високу спорідненість монтморилоніту з полімерною матрицею завдяки можливості утворення водневих зв’язків. Встановлено повну ексфоліацію монтморилоніту в поліуретановій матриці та підвищення міцності полімерного нанокомпозиту в порівнянні з поліуретановою матрицею на 40% при досить невеликій концентрації монтморилоніту (0,5%).