Gitanos i Madrid: motstridende metaforer og Victor Turners «rotparadigme» - Marianne Blom Brodersen (Norsk Antropologisk Tidsskrift)
I denne artikkelen utforsker jeg den rituelle produksjon av et helhetlig kulturelt paradigme—et rotparadgime i Victor Turners (1974) forstand—som inkorporerer og institusjonaliserer en rekke dypmenneskelige motsetninger og lar dem eksistere samtidig og i tandem innenfor en og samme sosiale korpus. Disse dypmenneskelige motsetningene, kontrastene og dualitetene diskuteres med utgangspunkt i dialektikken mellom det vi kan kalle to grunnleggende menneskelige modaliteter, i form av «struktur» og «antistruktur» (jf. Turner, 1969, 1974). Mitt etnografiske utgangspunkt er en gruppe middel-/ overklasse Gitanos (spanske sigøynere/Rom) i Madrid, handelsfolk og pinsevenner, og deres daglige transformative ritual kalt el culto. I artikkelen plasserer jeg dette ritualet primært i analysen av Gitanos’ sosiale liv, idet jeg undersøker hva ritualet, i kraft av seg selv, bringer til verden. Jeg argumenterer for at det i el culto skapes et liminalt/virtuelt samtidighetsrom der motstridende metaforer kan eksistere samtidig og i samkvem; der de kan lekes med, testes, desintegreres og reintegreres, og der de rituelle deltagerne har mulighet til å produsere og erfare et helhetlig rotparadigme og en samtidighetsontologi som rommer alt dette.