Çanakkale Kent Merkezi Kamusal Açık Alanlarının Kadın Kullanımı Açısından İrdelenmesi - Zeynep Pelin Morgül; Nurana Nurullayeva; Füsün Erduran Nemutlu; Sena Aksoy (Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences)
Kentsel alanlar, farklı kamu hizmetlerinin bir arada yer aldığı, kozmopolit yaşam alanlarıdır. Kentsel açık alanlar ise doğal dengeyi korumalarının yanı sıra sosyo-kültürel paylaşımları da sağlayan önemli yerlerdir. Bu bağlamda kent yaşamının hızlı ve yorucu şartlarında birçok sorumluluğu üstlenen kadınların ihtiyaçları özel olarak incelenmeli ve disiplinler arası çalışmalarla ortaya konulmalıdır. Bu çalışmada Çanakkale kent merkezinin en yoğun kullanım alanları belirlenerek kadınların buralarda kent tasarımına bağlı yaşadıkları sorunların analiz edilmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın yönteminde fiziki mekânların ve kullanılan kentsel elemanların, donatıların analiz edilebilmesi için 30 sorudan oluşan bir bilgi formu kullanılmıştır. Çalışma sonucunda kadınların kentsel alanların kullanımında güvenlik, konfor ve estetik açısından sorun yaşadığı, kentsel donatıların yeterli olmadığı, kentsel açık ve yeşil alanların kadınlar ve dezavantajlı bireyler tarafın-dan kullanımının zor olduğu, sosyal ve kültürel faaliyetlerin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Her alanda ayrı ayrı belirlenen sorunların toplamının yüzdelik olarak sonucuna göre, kadınların kent merkezini kullanı-mında %66 oranında sorun yaşadıkları ortaya koyulmuştur. Çalışmada elde edilen veriler gelecekte yapıla-cak her türlü bilimsel çalışmalara örnek oluşturabilecek ve kent tasarım ve planlamasında kamu kurumla-rına ve yerel yönetime katkı sağlayacaktır.