Karabinek reprezentacyjny MSBS-5,56R systemu MSBS-5,56 - Ryszard WOŹNIAK; Mariusz ZAWISZA; Mirosław ZAHOR; Paweł MADEJ (Problemy Mechatroniki)
W dniu 3 maja 2016 r. na Placu Zamkowym w Warszawie, podczas uroczystości państwowych z okazji 225. rocznicy uchwalenia Konstytucji 3 Maja – w obecności Prezydenta RP, najwyższych władz Rzeczpospolitej oraz licznie zebranych gości – po raz pierwszy w dziejach oręża polskiego Kompania Reprezentacyjna Wojska Polskiego wystąpiła z oryginalną, polską indywidualną bronią ceremonialną – karabinkiem reprezentacyjnym MSBS-5,56R kalibru 5,56 mm. Kolejna ważna prezentacja MSBS-5,56R polskiemu społeczeństwu miała miejsce podczas centralnych obchodów Święta Wojska Polskiego w Warszawie, również z udziałem najwyższych władz państwowych, w dniu 15 sierpnia 2016 r.Karabinek reprezentacyjny został skonstruowany przez Fabrykę Broni „Łucznik”-Radom Sp. z o.o. (FB Radom) i Instytut Techniki Uzbrojenia (ITU) Wydziału Mechatroniki i Lotnictwa (WML) Wojskowej Akademii Technicznej (WAT) w ścisłej współpracy z Dowództwem Garnizonu Warszawa (DGW). W artykule przedstawiono genezę opracowania, podstawowe dane taktyczno-techniczne oraz specyfikę konstrukcji karabinka reprezentacyjnego MSBS-5,56R w porównaniu z karabinkiem standardowym (podstawowym) Modułowego Systemu Broni Strzeleckiej kalibru 5,56 mm, który jest opracowywany przez FB Radom i ITU WML WAT dla „polskiego żołnierza przyszłości”.