Характеристики вторинного випромінювання крилатих ракет 3М-14 “Калибр” та Х-101 у метровому діапазоні хвиль - О. В. Борисенко (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
Статтю присвячено комп’ютерному моделюванню характеристик вторинного випромінювання (ХВВ) моделей російських крилатих ракет (КР) 3М-14 “Калибр” та Х-101 у метровому діапазоні хвиль за допомогою електродинамічного методу розрахунку, який базується на розв’язанні інтегрального рівняння магнітного поля (ІРМП) та відноситься до класу точних. Проведено аналіз конструктивних особливостей КР 3М‑14 “Калибр” та Х-101 як джерел вторинного випромінювання електромагнітної (ЕМ) енергії. Для реалізації електродинамічного методу створено адаптовані до нього математичні моделі поверхонь КР. Експериментально досліджено необхідний ступінь деталізації моделей поверхонь КР для забезпечення точності моделювання їх ХВВ у метровому діапазоні хвиль. Продемонстровано збіжність результатів моделювання, яка свідчить про їх достовірність. Отримано діаграми зворотного вторинного випромінювання (ДЗВВ) КР для частоти зондувального сигналу 180 МГц на двох ортогональних поляризаціях. Проведено порівняльний аналіз середніх та медіальних значень ефективної поверхні розсіювання (ЕПР) КР 3М-14 “Калибр” та Х-101 у головних азимутальних секторах. Отримані результати можуть використовуватись для надання пропозицій з підвищення ефективності виявлення та супроводження КР підрозділами Повітряних Сил Збройних Сил України, що мають на озброєнні засоби радіолокації метрового діапазону хвиль, а також на етапі розробки вітчизняних радіолокаторів зазначеного діапазону. Дані, які наведено у статі, доповнюють відомі результати про ХВВ КР та інших резонансних об’єктів у метровому діапазоні хвиль.