HZ. ÖMER’İN ŞEHADETİ - Abdurrahman Demirci (İslami İlimler Dergisi)
Hz. Ömer on yıllık hilafetiardından bir İranlı köle tarafından, görünürde vergi yüzünden şehit edilmiştir.Onun şehadet anı, şehadet nedeni, katilinin bağlantıları ve bu cinayetle hedeflenenlerbaşta olmak üzere birçok nokta belirsizdir. Hz. Ömer, birçok alanda uyguladığı kararlıdevlet politikaları ile İslam devletini başarıdan başarıya taşımıştır. Hilafetindeİslam devletinin bölgede elde ettiği başarılar, göz kamaştıracak niteliktedir. Kendisibirçok konuda tavizsiz bir duruş sergilerken, esneklik gösterdiği bir kararısonucu hayatını kaybetmiştir. Hz. Ömer, güçlü Müslümanlığı ve sağlam devletadamlığı sayesinde iktidarının zirvesinde iken yaşadığı bu acı olayın, İslamdevletinin bekasını sarsmasını bizzat kendisi engellemiştir.