Haber Tüketim Motivasyonları ve Tatminleri Ölçeği’nin Geliştirilmesi ve Psikometrik Özelliklerinin İncelenmesi - Deniz Kılıç; Kenan Atesgoz (İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi)
Bu çalışmada Web 2.0 kullanıcılarının haber tüketim motivasyon ve tatminleri belirlemeye yönelik Haber Tüketim Motivasyonları ve Tatminleri Ölçeği geliştirilmiş ve ölçeğin psikometrik özellikleri incelenmiştir. Ölçekte katılımcıların YouTube, Instagram ve haber sitesi-dijital gazete kapsamında haber tüketim motivasyon ve tatminlerini ölçmeye yönelik olarak tasarlanmış 27 adet 7’li likert tipi ifade yer almaktadır. Ölçeğin teorik altyapısını kullanımlar ve doyumlar kuramı oluşturmaktadır. Ölçek; Eğlence ve Rahatlama, Güvenirlik, Teknik Olanaklar ve Kolaylık, Zengin ve İsteğe Bağlı İçerik ve Aktif Katılım olmak üzere 5 faktörlü bir yapıdan oluşmaktadır. Araştırmanın katılımcılarını 869 Web 2.0 kullanıcısı oluşturmaktadır. Ölçeğin yapı geçerliğini incelemek amacıyla öncelikle 576 kişiye ulaşılmış ve açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Açımlayıcı faktör analizi %77.23’lük varyansa sahip 5 faktörlü bir yapı önermiştir. Sonrasında 346 kişiye ulaşılmış ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Doğrulayıcı faktör analizi teorik yapıyı doğrulamış ve uyum endeksleri “mükemmel uyum” göstermiştir. Yakınsak ve ayrışma geçerliği için elde edilen beş faktörün AVE değerleri .65 ile .71 arasında, CR değerleri ise .90 ile .94 arasında gerçekleşmiştir. Cronbach Alfa değeri ölçeğin tamamı için .90 olmuş, beş alt ölçek için ise .90 ile .98 arasında değiştiği bulunmuştur. Sonuç olarak çalışma kapsamında geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirilmiştir.