Filmowy wizerunek Janusza Korczaka - Tadeusz Lubelski (Kwartalnik Filmowy)
Autor omawia tytułowe zagadnienie we wszystkich aspektach. W podrozdziale pierwszym, Biopiki, które mogły powstać, zostały przedstawione dzieje filmów przygotowywanych, ale niezrealizowanych, na czele z legendarnym scenariuszem Doktor Korczak, nad którym Ludwik Starski pracował od 1945 r. W podrozdziale drugim, Dwa biopiki, które powstały, i dwie inne fabuły ze Starym Doktorem w tle, zostały omówione dwa filmy fabularne, których Janusz Korczak był głównym bohaterem: Jest pan wolny, doktorze Korczak (1974) Aleksandra Forda i Korczak (1990) Andrzeja Wajdy oraz dwa amerykańskie, w których był postacią drugoplanową: Powstanie (2001) Jona Avneta i Dzieci Ireny Sendlerowej (2009) Johna Kenta Harrisona. W podrozdziale trzecim Lubelski omawia dokumenty poświęcone Korczakowi, a w czwartym – filmowe adaptacje jego książek, na czele z Królem Maciusiem I (1958) Wandy Jakubowskiej.