Ev Tipi Soğutucuda Yağ Hazneli Kondenserin Sistem Performansı Üzerine Etkisinin İncelenmesi - Erdoğan KILIÇASLAN; Bahadır ACAR; Mehmet ARICIOĞLU (Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi)
Soğutma ve soğutma teknolojisine olan ihtiyacın hızla artığı günümüzde soğutma sistemlerinden birçok alanda yararlanılmaktadır. Bununla birlikte günümüzde artan enerji ihtiyacına bağlı olarak soğutma sistemlerinden verimli bir şekilde yararlanma ve enerji tasarrufu sağlamak oldukça önem kazanmaktadır. Ev tipi soğutucularda sistemin verimini artırmanın bir yolu da kondenser kapasitesinin artırılmasıdır. Bu çalışmada ilk olarak doğal taşınımlı telli-boru tip kondenserin performans testi yapılmıştır. Daha sonra kondenser bir tankının içine yerleştirilerek tankın içeresine sırasıyla 2.5, 5, 7.5 ve 10 lt miktarlarında nebati yağ eritilip doldurulmuş ve sistemin performans testleri yapılmıştır. Bu çalışmada ev tipi soğutucu on-off olarak 2 saat boyunca çalıştırılmıştır ve ölçümler 5’er dakika aralıklarla alınmıştır. Yağ soğutmalı kondenserde yağ miktarı artıkça kondenser performansının arttığı ve enerji tüketiminin azaldığı tespit edilmiştir. Hava soğutmalı kondenser kullanarak yüksüz çalıştırıldığında STK değeri 2.38 ve enerji tüketimi 110 Wh iken, yağ soğutmalı kondenser 10 lt yağ doluyken STK değeri 2.72’ye çıkmış ve enerji tüketimi ise 50 Wh’e inmiştir. Hava soğutmalı kondenser kullanarak yüklü çalıştırıldığında STK değeri 2.13 ve enerji tüketimi 120 Wh iken, yağ soğutmalı kondenser 10 lt yağ doluyken STK değeri 2.58’e çıkmış ve enerji tüketimi ise 60 Wh’e inmiştir.