Екологічний імператив у функціонуванні містобудівних рад - P. Yu. Mashika; N. I. Petretska; V. V. Kovach (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
У статті розглянуто проблему неузгодженості законодавства у сфері містобудування, недостатнього врахування екологічних норм та необхідності впровадження «екологічного імперативу» в діяльність містобудівних рад. Визначено, що існуючі нормативно-правові акти часто мають рекомендаційний характер, що створює умови для лобіювання інтересів окремих груп без належного врахування екологічних вимог безпеки містобудування. Підкреслено роль архітектурної екології як нової галузі науки для формування екологічно обґрунтованих рішень у містобудуванні. Автори наголошують на необхідності удосконалення законодавства для забезпечення сталого розвитку населених пунктів. Запропоновано обов’язкове врахування екологічного імперативу як ключового принципу в процесі створення та затвердження містобудівної документації.