ОСОБЛИВОСТІ ФУНКЦІОНУВАННЯ ГЛОБАЛЬНОГО ВАЛЮТНОГО РИНКУ - I. V. Spivak (Фінансово-кредитна діяльність: проблеми теорії та практики)
В статті обґрунтовано методологію функціонування глобального валютного ринку, виокремлено його специфіку та особливості структурних елементів.  Незважаючи на відсутність єдиного регулятора, правила функціонування на ринку є достатньо уніфікованими та прозорими. Глобальний валютний ринок виступає своєрідним трансмісійним середовищем інструментів валютного механізму, дія яких спрямована на досягнення національних економічних інтересів. Використання, в першу чергу, валютного курсу як інструменту валютного механізму дозволяє завдяки глобальному валютному ринку впливати не лише на внутрішню економічну ситуацію, а й на зовнішню, змінюючи важелі впливу у глобальній економіці.