Vestluskaaslase identifitseerimine telesarja “Õnne 13” telefonikõnedes - Andriela Rääbis (Eesti Rakenduslingvistika Ühingu Aastaraamat)
Artiklis analüüsitakse vestlusanalüüsi meetodil, kuidas telesarja “Õnne 13” telefonikõnedes vestluskaaslane identifitseeritakse. Enamasti näidatakse neis kõnedes vaid üht osalejat, kes imiteerib dialoogi. Vestlejate tavapärasele vastastikusele identifitseerimisele lisandub ülesanne televaatajatele teada anda, kes on teine suhtleja. Seetõttu kasutatakse uuritavates telefonikõnedes eksplitsiitsemaid vahendeid kui loomulikus suhtluses. Keskne identifitseerimisvõte on üte, mida kasutati 2/3 kõnedes. Partneri nime ütlemine võib sealjuures väljendada nii äratundmist kui mitteäratundmist. Nimele võib lisanduda üllatusele viitav marker. Vaatamata sellele, et omavahel suhtlevad pereliikmed ja sõbrad, osutatakse sageli küsimusega partneri mitte äratundmisele. Kui näidatakse mõlemat suhtlejat, poleks eksplitsiitset identifitseerimist televaataja jaoks tarvis, kuid ka nendes kõnedes kasutatakse samu võtteid.