Особливості процесу оборонного планування НАТО - Слюсар В.І.; Кулагін К.К. (Наука і техніка Повітряних Сил Збройних Сил України)
В статті розглянуто зміст процесу оборонного планування НАТО (NATO Defence Planning Process, NDPP) та його основні етапи. При цьому докладно описано відповідні процедури та механізми, а також суб’єкти, що задіяні на різних етапах у структурах НАТО. Наведено приклади мінімальних вимог до спроможностей на рівні підрозділів та проаналізовано їхні прогалини, зокрема обмеженість батальйонним рівнем, відсутність розгляду спроможностей на рівні роти, взводу, відділення та окремого солдату. Запропоновано також переглянути місце і роль промисловості у визначенні довготермінових аспектів спроможностей на основі прогнозу розвитку технологій у взаємодії з Організацією НАТО з науки і технологій (STO).