МЕТОДИ ФОРМУВАННЯ МЕДІАГРАМОТНОСТІ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ В КУРСІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Tetiana Shynkar (Український педагогічний журнал)
Уведення медіаосвіти в освітній процес набуває виняткового значення, оскільки в українському суспільстві медіаграмотність стає важливою компетентністю як для учителів, так і для учнів. У процесі дослідження визначено, що розвитку медіаграмотності в учнів можна досягти шляхом її інтеграції в зміст обов’язкових навчальних предметів, насамперед, української мови. Саме у процесі вивчення української мови учні розвивають пам’ять, увагу, спостережливість, навички критичного мислення та здатність письмово висловлювати свої думки. Завдяки цьому вони зможуть свідомо сприймати та інтерпретувати інформацію з різних медіа, відокремлюючи реальність від її віртуальної симуляції. У статті виділено основні напрями інтеграції медіаграмотності в курс української мови через аналіз медіатекстів, виявлення мовних маніпуляцій та пропаганди, формування медіатекстів, дослідження стилістики медіатекстів, формування інформаційної безпеки та цифрової грамотності, проєктну діяльність, критичний підхід до новин та соціальних медіа, а також медіадидактику. Для інтеграції медіаграмотності в курсі української мови запропоновано використовувати такі методи: критичний аналіз текстів, проблемне навчання, проєктне навчання, метод дискусії, ситуативний аналіз, мозковий штурм, рольові ігри та порівняння. Водночас для поглиблення вивчення української мови на основі медіатекстів запропоновано використовувати такі методи, як стилістичний, семантичний, риторичний, морфологічний аналіз, аналіз дискурсу та інтертекстуальності, що дає можливість досліджувати не тільки українську мову та її конструкти, а і вплив на сприйняття реципієнтом. Також визначено, що інтеграція медіаграмотності у курс української мови потребує освітніх матеріалів і вправ для різних вікових категорій учнів, а також підготовки вчителів до використання інструментарію медіаосвіти на уроках української мови.