Відкритість судової системи та правові межі громадської участі - A. B. Mazovita (Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія Право)
Судова гілка влади суттєво відрізняється від виконавчої та законодавчої. Правові норми, які регулюють судовий процес, обмежують будь який вплив на процес прийняття судами рішень. Суди ізольовані від інших органів держави, захищені від стороннього втручання, а їхня діяльність у деталях регламентована законом. Водночас, на практиці судовий процес складно скерувати виключно у професійну юридичну площину, виключити усі можливі соціальні чинники, які на нього впливають.