GÜNEY ÇİN DENİZİ’NDE AVRUPA BİRLİĞİ’NİN DÖNÜŞTÜRÜCÜ ROLÜ: BÖLGESEL ENTEGRASYON YOLUYLA ALTERNATİF ÇATIŞMA ÇÖZÜMÜ MEKANİZMALARI - Kübra Çoban Hastunç (Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi)
Önemli jeostratejik konumu, değerli deniz kaynakları ve zengin hidrokarbon yatakları ile Güney Çin Denizi, devam eden birçok kara ve deniz ihtilafının merkez üssü haline gelmiştir. Avrupa Birliği (AB) de bu bölgede önemli çıkarlara ve potansiyel kilit rollere sahiptir. Bu makalede AB’nin Güney Çin Denizi anlaşmazlığında oynayabileceği çatışmayı dönüştürücü roller, koşulluluk politikası, sosyal öğrenme ve model oluşturma etkisi çerçevesinde analiz edilmektedir. Çalışmada öncelikle Güney Çin Denizi anlaşmazlığının coğrafi ve tarihsel arka planının bir özeti sunulmaktadır. Sonrasında AB’nin bu çatışmada üstlenebileceğiroller, bölgesel entegrasyon yoluyla kullanabileceği alternatif çatışma çözümü mekanizmaları ve bölgedeki çıkarları göz önünde bulundurularak değerlendirilmektedir