HEMŞİRELERDE AHLÂKÎ SIKINTININ İŞE ADANMA DAVRANIŞI ÜZERİNE ETKİSİ - THE EFFECTS OF MORAL DISTRESS ON WORK ENGAGEMENT BEHAVİOR IN NURSES - Zuhal Kayar; Ramazan Erdem (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Ahlâkî sıkıntı etik bir ikilem ortayaçıktığında, ahlâkî açıdan doğru bir şey yapmak isterken kurumsal veya yasalkısıtlamalar nedeniyle istenen davranışların uygulanmasının mümkün olmamasıdır.Bu çalışmada ahlâkî sıkıntı ve işe adanma davranışı arasındaki ilişkinintespiti hedeflenmiştir. Araştırmanın evrenini Isparta il merkezinde faaaliyetgösteren hastanelerde çalışan hemşireler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında206 hemşireye ulaşılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Hamric (2012) tarafından geliştirilen, Karagözoğluve arkadaşları (2015) tarafından Türkçe’ye uyarlanan Sıklık ve RahatsızlıkDüzeyini kapsayan 21 ifadeden oluşan Ahlâkî Sıkıntı Ölçeği (Moral DistressScale) ile Schaufeli ve Bakker (2003)tarafından geliştirilen 17 ifadeden oluşan İşe Adanma Ölçeği (Work EngagementScale) kullanılmıştır. Ahlâkî sıkıntının işe adanma davranışı üzerindeki etkisiçoklu regresyon analiziyleincelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre,ahlâkî sıkıntının sık görülmesinin hemşirelerin kendilerini işlerine vermeleriveya işlerine odaklanmaları üzerinde olumsuz etkisi görülürken; ahlâkîsıkıntıdan rahatsızlık duyulması hemşirelerin kendilerini işlerine vermeleriüzerinde olumlu katkı sağlamıştır. Hemşirelerde ahlâkî sıkıntının görülmesıklığının enerjik olmayı negatif yönde etkilediği görülmektedir. Ancak yaşananahlâkî sıkıntıdan rahatsızlık duyulmasının işe adanmanın enerjik olma boyutuüzerinde beklenenin aksine biretkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Üniversite hastanesinde çalışanhemşirelerin Sağlık Bakanlığı hastaneleri ve özel hastanede çalışanlara göreahlâkî sıkıntıdan daha fazla rahatsızlık duymaktadır. Meslekteki toplam hizmetsüresi 6-15 yıl olanların, mesleğe ilk başlayan ve meslekte 15 yıldan fazlahizmet süresine sahip olanlara göre ahlâkî sıkıntıdan daha fazla rahatsızlıkduydukları görülmüştür.