BİLGİ EKONOMİSİ VE EKONOMİK PERFORMANS: TÜRKİYE VE AVRUPA BİRLİĞİ KARŞILAŞTIRMASI - Hasan Önder Sarıdoğan; Muhammed Veysel Kaya (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi)
Ekonomik büyüme bir ekonomininüretim kapasitesinin uzun dönemli genişlemesi olarak tanımlanmaktadır. Ekonomikbüyüme sonucu bir ülkenin iktisadi, sosyal ve kültürel yapısında önemlideğişimler meydana gelebilmektedir. Bu bağlamda, büyüme kavramının gelişimsüreci tarih boyunca iktisatçıların, araştırmacıların, politika yapıcıların vehatta hanehalklarının ilgisini çekmiştir. Ekonomi yazınında bu kavram öncetarım devrimi daha sonra sanayi devrimi ile ilişkilendirilmiştir. 20. yüzyılınson çeyreğinde bilgi ve teknoloji öncülüğünde gerçekleşen üçüncü bir devrimintemelleri atılmaktadır. Geleneksel üretim faktörleri emek ve sermayenin yanındabilgiyi de kullanan ekonomiler büyüme adına bir adım öne geçmektedir.Bu çalışmanın amacı bilgi, teknolojive yeniliğin ön planda olduğu bilgi ekonomisi bileşenleri ile ekonomikperformans arasındaki ilişkileri incelemek ve bu bağlamda Türkiye ile ABülkeleri arasında karşılaştırma yapmaktır. Çalışmada, Dünya Bankası KAMmetodolojisi Custom Scorecards’ da yer alan 7 temel başlıktaki seçilmiş bilgiekonomisi bileşenlerinin ekonomik performans üzerindeki etkileri incelenmiştir.28 AB üyesi ülke ve uzun yıllardır bu birliğe dahil olmak isteyen Türkiye’nin1998-2017 dönemi verileri ile panel veri analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, çalışmada kullanılanbilgi ekonomisi bileşenlerinden sermaye, emek, ihracat, Ar-Ge harcamaları,eğitim harcamaları ve kamu etkinliği değişkenlerinin ekonomik performansıolumlu etkilediği tespit edilmiştir. Ayrıca ekonomik performans açısından kadınişgücü ve cep telefonu abonelikleri değişkenleri hariç diğer bilgi ekonomisibileşenlerinin AB ülkelerinde daha etkili ve verimli olduğu tespit edilmiştir.