Bölgesel Kalkınmada Kadın Girişimciliğinin Önemi - Mehmet Göküş; Sema Müge Özdemiray; Zarif Songül Göksel (Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Dünyadaki kalkınma süreçleri incelendiğinde, her ülkenin kendine has özelliklere sahip, belli bir sistematiği olan bölgelere sahip olduğu görülmektedir. Bu bölgelerin ekonomik, fiziki ve sosyal şartlar bakımından barındırdığıfarklılıklar ülke genelinde bölgelerarasıgelişmişlik farklarına neden olmakta ve hem ülke çapında hem de bölgesel açıdan kalkınma düzeylerini etkileyebilmektedir. Bölgeler arasındaki gelişmişlik farklılığının şiddeti ülkeden ülkeye değişmekle birlikte, tüm ülkelerin yapısında genel olarak görülen bu eşitsizlik Türkiye’de de gözlemlenmektedir. Bu eşitsiz durumun ortadan kaldırılmasıiçin son dönemde bölgesel kalkınma politikalarına önem verilmektedir. Son yıllarda Türkiye’de yüksek ekonomik büyümeye rağmen bölgeler arasındaki büyük gelişmişlik farklarıhalen devam etmektedir. Bu farklarıminimum seviyeye indirmek amacıyla sürdürülmesi gereken önemli kamu politikalarından biri de kadın girişimciliğinin desteklenmesidir. Ancak kalkınma plan, program ve projelerine 1970’li yıllara kadar kadınlar genellikle dâhil edilmemiştir. Kadınıiçine almayan kalkınma projeleri hem ülke nüfusunun yarısınıgörmezden gelmekte hem de bu projelerin yoksulluğun azaltılmasıve sosyal adaletin sağlanmasıyönünde etkisi az olmaktadır. Bölgeler arasındaki eşitsizliği gidermenin temelinde bölge insanıve bölge kaynağıvardır. Bu boyutuyla, bölgesel kalkınmada girişimciliğin geliştirilmesi, dolayısıile bölgenin sahip olduğu potansiyellerin kalkınma sürecine entegre edilmesi son derece önemlidir. Bu potansiyellerden biri de kadın girişimciliğidir. Günümüzde gerçekleştirilen araştırmaların çoğunda, doğasıgereği pek çok alanda erkeklerden farklıbir bakışaçısına sahip olan kadınların gerek sosyal ilişkileri gerekse işve özel yaşamlarındaki dengeleyici faktörleriyle işhayatına başarıkattıklarısonucuna ulaşılmıştır. Kadın girişimciliği, kadınların kendi kazançlarınıelde ederek ekonomik bağımsızlıklarınıkazanmalarında önemli bir araç olmasının yanısıra kadınların işhayatına ve dolayısıyla ülke ve bölge ekonomisine katkılarıda yadsınamayan bir gerçektir. Kadınların toplumdaki statülerini yükseltme, ekonomik özgürlüklerini geliştirme gibi konularda önemli bir yere sahip olan kadın girişimciliğinin bölgesel kalkınma açısından öneminin incelenmesi çalışmamızın asıl amacınıoluşturmaktadır. Bu amaç doğrultusunda bölgesel kalkınmada kadın girişimciliğinin önemli olduğu konusundaki varsayımımızın geçerliliğini test etmek için daha önce bu konuda yapılan araştırmaların sonuçlarıanaliz edilecektir.