Ürkün: Bir Katliam Öyküsü - Murat Köylü (Akademik İncelemeler Dergisi)
Kırgızlar, Orta Asya’daki Müslüman Türk boylarından en önemlilerindenbiridir. Tarih boyunca oldukça uzun yollardan geçen Kırgızlar, 19. yüzyılınsonlarına doğru Çarlık rejiminin yönetimi altında yaşamaya başlamıştır.1867 yılına gelindiğinde Çarlık Rusya’sı Türkistan’ı önce bölgelere, sonrada eyaletlere bölmüştür. Bölünmüş olan topraklara Rusları yerleştirmişve bu topraklarda yeni Rusya yaratmayı amaç edinmişlerdir. Birinci DünyaSavaşına İtilaf Devletleri safında giren Rus Çarlığı, Batı cephesinde ciddikayıplar vermişti. Bunun sonucunda 1916’da çıkarılan kararname ile o günekadar ikinci sınıf vatandaş olarak görülen ve askerlik hizmetinden muaf tutulanMüslüman Türklerden (Kırgız, Özbek, Türkmen, Kazak) 500.000 kişisilahaltına çağrıldı. Barış döneminde uzun zamandır farklı muamele görenTürkler, Rus hükümetinin bu çağrısını reddettiler. 4 Temmuz 1916’daHocent’te başlayana ayaklanma, daha sonra Türkistan’ın diğer kısımlarınayayılıdı. Kırgız Türkleri Rus askerleri ve Rus yerleşimciler tarafından öldürüldü.Ülkenin kuzeyindeki ayaklanmacılar öldürüldü diğer 120 bini Çinekaçtı. Bu çalışma, Kırgız Türklerinin Ruslara direniş nedenlerini ve her alandakiRuslarla olan mücadelelerini ele almaktadır.