Rozumienie godności człowieka a system prawny - Piotr Szymaniec (Czasopismo Prawno-Historyczne)
Artykuł jest analizą książki Olgi Rosenkranzovej Lidská důstojnost – právně teoretická a filozofická perspektiva. Giovanni Pico della Mirandola a Immanuel Kant (Human dignity: legal-theoretical and philosophical perspective. Giovanni Pico della Mirandola and Immanuel Kant, Leges, Praha 2019). Autorka trafnie pokazuje, jak koncepcje godności Giovanniego Pico i Immanuela Kanta zostały przemodelowane, pozbawione oryginalnego kontekstu i być może w pewien sposób spłycone, gdy trafiły na grunt prawoznawstwa.