Utvikling av bærekraftskompetanser i lærerutdanning - Ingunn Solbakken; Matilde Mengkrog Holen; Anne Øyehaug (Acta Didactica Norden)
I denne studien har vi sett nærmere på potensialet for tverrfaglig undervisning om bærekraftig utvikling (BU) på en lærerutdanningsinstitusjon ved å undersøke emneplanene i ulike fag, og ved å analysere skriftlige refleksjoner fra lærerstudenter. Vi undersøkte emneplanene i pedagogikk og elevkunnskap (PEL), norsk, matematikk, naturfag og ulike valgfag på 30 studiepoeng. Det ble anvendt dokumentanalyse for å få innblikk i hvordan BU-innhold og bærekraftskompetanser var ivaretatt i emneplanene. I tillegg ble det innhentet skriftlige refleksjoner fra 17 studenter med naturfag som masterfag. Et sentralt funn er at ingen enkeltplaner omtaler alle de tre dimensjonene i bærekraftig utvikling. Det refereres også til svært få eksplisitte bærekraftskompetanser, og kun i enkelte fag. Dermed er det lite sannsynlig at lærerstudenter får en tilstrekkelig holistisk innsikt med tanke på BU. Imidlertid opplever lærerstudentene at de har fått innblikk i noen av bærekraftskompetansene, for eksempel kritisk tenkning og framtidstenkning. Dette tyder på at uavhengig av fagkombinasjon vil alle lærerstudenter ha mulighet til å utvikle noe kompetanse i utdanning for bærekraftig utvikling (UBU). Imidlertid vil det være en stor variasjon i hvilken mulighet den enkelte student har til dette. Utfordringen ser ut til å være å skape koplinger mellom innhold og fagovergripende kompetanser for å utvikle eksplisitte bærekraftskompetanser.