Komitet Nauk Pra- i Protohistorycznych Polskiej Akademii Nauk w latach 1990–2024 - Sylwester Czopek; Jolanta Sadowska-Topór (Archeologia Polski)
W 2024 r., po 33 latach istnienia, zakończył swoją działalność Komitet Nauk Pra- i Protohistorycznych Polskiej Akademii Nauk. W tekście przybliżono jego historię, sposób funkcjonowania, znaczenie dla rozwoju polskiej archeologii oraz główne kierunki działalności prowadzonej od roku 1990.