„Dziennik” Zygmunta Klukowskiego – rekonesans dotychczasowych wydań - Dariusz Kwiatkowski (Facta Simonidis)
Przedmiotem niniejszego artykułu jest porównanie poszczególnych wydań „Dziennika” Zygmunta Klukowskiego, mające na celu wykazanie różnic poszczególnych edycji zapisków Doktora ze Szczebrzeszyna. W artykule uwzględniono pięć wydań „Dziennika”, począwszy od roku 1959 po ostanie wydanie z roku 2015. W analizach wykazano istotne różnice w edycji „Dziennika” Wydawnictwa Karta, odbiegającej w istotnym stopniu od pozostałych.