Nazi Almanya'sı Döneminde Nazizm İdeolojisindeki Antisemitist Propaganda Mitlerinin Eğitime Yansıması - Caner Çakı; Yasemin Keskin Yılmaz; Arzu Kazaz (Selçuk İletişim)
Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi'nin (NSDAP), 1933 yılında Almanya'da iktidara gelmesinden sonra Naziler, Nazizm ideolojisinin antisemitist fikirlerinin ülke genelinde hakim olmasına çalışmakta, bu amaçla Yahudilere yönelik nefret söylemi içeren yayınlar yapılmaya başlanmaktadır. Bu yayınlar içerisinde en dikkat çekenlerden biri NSDAP'nin önde gelen siyasetçilerinden biri olan Julius Streicher tarafından yayınlanan ve özellikle Almanya'daki okullarda Yahudi karşıtı algıların inşa edilmesinde kullanılmaya çalışılan Zehirli Mantar (Der Giftpilz) isimli hikaye kitabı olmaktadır. Çalışmada Zehirli Mantar kitabı içerisinden seçilen sekiz hikaye üzerinden Nazizm ideolojisinin Alman toplumunda inşa etmek istediği mitlerin ortaya konulması ve inşa edilen mitler ile neyin hedeflendiğinin açıklanması amaçlanmaktadır. Bu amaçla belirlenen hikayelerde yer alan yazılı ve görsel kodlar, göstergebilimsel analize tabi tutularak incelenmektedir. Elde edilen bulgular kapsamında, hikaye kitabı üzerinden "Yahudilerin Alman toplumunu ekonomik yönden sömürdüğü", "Yahudilerin yalnızca kendi çıkarların için çalıştığı" ve "Yahudilerin Alman toplumu için tehdit oluşturduğu" şeklinde Yahudi karşıtı mitlerin inşa edildiği görülmektedir. İnşa edilen mitler yoluyla Alman toplumunda Yahudilere yönelik nefret söylemi inşa edilerek, Yahudilerin Alman toplumundan dışlanmasının amaçlandığı ortaya çıkarılmaktadır.