ÇALIŞAN MUTLULUĞUNUN VE İŞE BAĞLILIĞIN ÖRGÜT PERFORMANSINA ETKİSİ - Aysun Yeşiltaş; Sibel Şahin; Gözde Serezli (Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi)
Bu çalışmanın amacı mutluluğun ve işe bağlılığın örgüt performansı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu kapsamda çalışmada sağlık çalışanların mutluluk düzeylerini ölçmek için Oxford Mutluluk Ölçeği; işe bağlılıklarını ölçmek için Utrecht İşe Bağlılık Ölçeği ve örgüt performansını ölçmek için Örgütsel Performans Ölçeği kullanılmıştır. Tanımlayıcı türde olan araştırmanın evrenini Kastamonu il merkezinde bulunan özel bir hastanenin sağlık çalışanları oluşturmuştur. Çalışmaya 93 sağlık personeli gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre, lisansüstü eğitime sahip çalışanların lise mezunu çalışanlara, hekimlerin ise hemşirelere göre daha mutlu oldukları görülmüştür. Teknisyenlerin hekim ve hemşirelere göre örgüt performansını düşük olarak değerlendirdikleri ortaya çıkmıştır. Katılımcıların işe bağlılık algılarının örgüt performansı tutumları üzerindeki etkisinin pozitif yönlü olduğu görülmektedir. Ayrıca katılımcıların cinsiyet gruplarına göre mutluluk, örgüt performansı ve işe bağlılık tutumları ve alt boyutları için anlamlı farklılık bulunmamaktadır.