Elevmedvirkning i norskfaglig praksis på mellomtrinnet - Atle Skaftun (Acta Didactica Norden)
Artikkelen presenterer og diskuterer et partnerskap over tre semester mellom forskere og lærere innrettet mot å legge til rette for aktiv elevmedvirkning i norskfaglig praksis på mellomtrinnet. Vi ville skape dialogiske rom der elevene kunne bruke sin egen stemme i møte med tekster forstått som ekte og åpne faglige problemer. Forskere og lærere møttes månedlig, og lærerne prøvde ut aktiviteter i klasserommet mellom seminarene. Forskningsinteressene i studien er knyttet til 1) vilkårene for å etablere partnerskap av denne typen, 2) hvordan elevene responderer på aktivitetene i klasserommet, og 3) hvordan partnerskapet påvirker måten lærere og elever snakker om og forstår praksis i norskfaget, og mer spesifikt, de rollene som er tilgjengelige for lærere og elever. Datamaterialet består av feltnotater og lyd- og bildeopptak av lærerseminarene, samt opptak av gruppe- og plenumssamtaler i de involverte klassene. Intervjuer av lærere og elever ble gjennomført i starten og slutten av samarbeidet.